A RealFlex 6 SCADA Rendszer

Egy valódi Real-time OS alapú felügyeleti rendszer, amely Kliens/Szerver architektúrán alapul. Magas megbízhatósági, biztonsági követelményeket igénylõ, alapvetõ infrastruktúrális, folyamatvezérlõ és HMI alkalmazásokhoz ajánlott.

Felhasználási területek:

Olyan robosztus ipari környezetben, ahol a nagy rendszerek nélkülözhetetlen szükséglete a folyamatok stabil felügyelete, monitorozása. A RealFlex6 bizonyítottan a magas szintû követelményeket és biztonsági rendelkezésre állást igénylõ nagyipari rendszerek egyik piacvezetõ megoldása.

Költségérzékeny projektekhez kitûnõ ár/teljesítményt biztosít, kitûnõ minõségû és teljes architektúrális megoldást nyújtani képes szoftver-platform. A másodlagos szerver, (Failover, a redundáns felépítéshez) valamint komponenseinek ára is rendkívül kedvezményes.

A RealFlex felügyeleti rendszer egy biztonságos és nagyteljesítményû SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszer, amely védelmet képes nyújtani az internet felõl érkezõ támadások ellen.

A SCADA rendszerektõl alapvetõen elvárt követelmény a napi 24 órás, évi 365 napon át tartó üzembiztos, folyamatos üzemelés, valamint szintén alapvetõ követelménye kell legyen az illetéktelen beavatkozások elleni védelem.

Dinamikusan titkosított protokollt alkalmaz, a szerver és a kliensek közötti biztonságos kommunikáció megvalósításához. A RealFlex 6 szerver a QNX Neutrino operációs rendszerre lett kifejlesztve.

A QNX Neutrino operációs rendszert megfertõzni képes egyetlen vírus sem ismert, maga a QNX OS már több mint 25 éve tökéletesen vírusmentes !

A crackerek számára abszolút ismeretlen terület a QNX OS.

A RealWin mint windows alapú változat a Microsoft Windows operációs rendszer alatt alkalmazható, hasonlóan kiváló mûködési jellemzõkkel rendelkezõ SCADA szoftver.

  • QNX 6.3 Neutrino OS és RealFlex 6 SCADA rendszer
  • FlexView HMI Microsoft Windows PC -re
    A RealFlex 6 SCADA szerver opcionálisan redundáns rendszerként is alkalmazható –
     “true Hot Standby Failover System” – egy valódi hibatûrõ rendszer

RealFlex rendszerarchitektúra

  • RealFlex 6 redundáns SCADA szoftver architektúra. Main és Failover szerver. Automatikus átkapcsolás a Main SCADA szerverrõl a Failover SCADA szerverre, hiba esetén.

    A SCADA rendszer Ethernet/TCP-IP redundáns hálózati konfigurációja.

Teljes TCP/IP hálózati redundáns rendszerséma

RealFlex 6

A RealFlex 6 egy valódi real-time SCADA szerver, amely PC kompatibilis, x86 számítógépeken futtatható, a hadiipari szabványminõsítéssel is rendelkezõ QNX 6 Neutrino RTOS operációs rendszer alatt.

Alapvetõ szolgáltatásaként biztosít real-time mûködést, hisztogramok megjelenítését, riasztásokat, mSec felbontású idõbélyeggel ellátott események kezelését, grafikus képernyõlapokat, valamint felhasználói adatbázisok kezelését.

A SCADA rendszer adatokat tud átvenni RTU-ból (Remote Terminal Unit), PLC-kbõl vagy más kommunikációra képes vezérlõ eszközökbõl. Ehhez a SCADA szerver I/O driver-ek futtatását végzi el, valamint továbbá a “CSL” scriptek futtatásáról is gondoskodik. (Command Sequence Language, Automatic Sequencing and Control”).

A RealFlex 6 konfigurálható egygépes, “Standalone” – vagy redundáns (Failover) rendszer -ként is, amelyben magát a RealFlex SCADA szervert futtató szerver PC-ket telepíthetjük több példányban, az adott rendszer részeként. Ez a megoldás zavartalan mûködést, automatikus átkapcsolást biztosít a PC hardver esetleges, véletlenszerû hibája esetén – de lehetõséget ad az idõszakos karbantartás zavartalan elvégzésére is. Lásd lent: Failover konfiguráció

Amíg az egyik PC folyamatosan futtatja a SCADA rendszert, a rendszer további redundáns egységein akár az idõszakos karbantartását is elvégezhetjük a rendszer folyamatos mûködése mellett. Hiba esetén, mint pl. tápfesz.ellátás megszûnése, a másodlagos szerver automatikusan átveszi a vezérlést. Az átkapcsolás ideje jellemzõen olyan gyors, hogy a kliens oldalon nincs észrevehetõ késés, kiesés. Egy ilyen “FailOver” rendszer felkonfigurálása, beállítása rendkívül egyszerû, csak az IP címeket kell egyeztetni.

A Realflex 6 szerver -ként vesz részt egy adott rendszerben, a többi HMI (Human-Machine Interface) a FlexView-t futtatva biztosít kapcsolatot a szerverrel mint kliens, amely(ek) Microsoft Windows (NT,2000 or XP) alatt futnak. Természetesen létezik QNX Neutrino(ver. 6.x) alatt futtatható FlexView változat is. A SCADA rendszer fejlesztéséhez a RealFlex Builderszoftver alkalmazható.

Ez a mûszaki megoldás kiváló egyensúlyt biztosít a sebesség, a stabilitás, valamint a biztonság szempontjából, melyet a QNX Neutrino operációs rendszer a közismert rendkívüli stabilitásával, megbízhatóságával szintén alátámaszt. Mivel a QNX Neutrino OS a közismerten legjobb minõségû realtime rendszer (hadiipari minõsítéssel is rendelkezik..), a RealFlex SCADA rendszer számára kiemelkedõen stabil és hard-realtime környezetet biztosít. A RealFlex a több elõnyös tulajdonsága mellett ezért is páratlan a SCADA rendszerek között. Könnyedén képes kezelni 400-600 PLC-bõl álló rendszert is, garantáltan valósidejû mûködés mellett. Továbbá, milliszekundumos felbontású idõbélyeget képes az eseményekhez hozzárendelni.

A FlexView HMI Microsoft Windows-os kliens modulja biztosítja a felhasználók számára a már megszokott irodai környezetbeni munkavégzést, de igény szerint a QNX Neutrino alatt futtatható verzió még stabilabb kliens környezet kialakítására is lehetõséget ad.

Minden kliens/szerver kommunikáció biztonságos protokollal van megvalósítva a TCP/IP fölött, ezért az internet adta lehetõségeket maximálisan kihasználhatjuk a rendszerek kialakítása során.

Failover konfiguráció használata esetén a szerverek között az archive adatbázis szinkronizálása automatikus, az ethernet hálózaton keresztül történik. Ha a Main szerver valamilyen okból kifolyólag megszûnik mûködni, (pl. tápfeszültség vesztés, vagy karbantartás) az átállás a Failover szerverre teljesen automatikus. Ha fokozott, gyorsabb ütemû szinkronizációra lenne szükség valamely okból (pl. gyors lefutású ipari folyamatok), abban az esetben soros porton is össze lehet kötni a szervereket és a “project settings” listán kell beállítani a “heartbeat rate” -t.

Többszörös Ethernet redundancia is kialakítható, ehhez csak az IP címeket kell megfelelõen beállítani. (errõl részletesebben a Rendszer felépítés oldalon talál információkat, beállítási paramétereket.)

MS-Windows alapú kliens - FlexView

Az MS-Windows alapú kliens is választható. Általában a megszokott windows munkakörnyezet és az Office programcsomag (Word, Excel) miatt ez közkedvelt kliens verzió.

QNX 6 Neutrino OS alapú kliens - LanFlex

A QNX6 operációs rendszer grafikus felülete, a Photon alatt mûködik. A kliens gépen semmilyen adattárolás nem történik, a szerver(ek)-el ethernet hálózaton, az RFLink komponens segítségével kommunikál. Elõnye, hogy teljes QNX alapú SCADA rendszert lehet építeni, amely vírusmentes, rendkívül stabil és hibatûrõ rendszert eredményez.

FlexBuilder

A fejlesztés a felhasználóbarát jelleg miatt MS-Windows alatt történik. Több ezer grafikus objektum és sok segédeszköz áll rendelkezésre a fejlesztõkészletben. A szerverekre egyetlen kattintással lehet a projekt módosításokat TCP/IP hálózaton keresztül feltölteni.

Custom Development kit

C/C++ fejlesztõi példaprogram csomag és library-k. Saját, speciális kiegészítéseket, szoftveralkalmazásokat hozhatunk létre, valamint az archív adatbázist és a tag-ek jellemzõit írhatjuk/olvashatjuk a segítségével. Jól dokumentált, mûködõ programpéldákat is tartalmaz. Része a Scankit is, amellyel saját, speciális driver-eket fejleszthetünk a programpéldák segítségével. A fejlesztéshez, a forráskódok lefordításához a QNX Momentics fejlesztõkészletre is szükség van.

RFLink

Alapvetõen a QNX szerverek v. szerver-párok hierarchikus rendszerbe történõ szervezéséhez szükséges komponens. A terepi szerverek futtatják a kommunikációs driver-eket, amelyek a terepi eszközökkel történõ adatcseréhez (PLC-k, RTU-k) szükségesek. Az RFLink szoftver-komponens ezzel szemben a logikailag magasabb szinten elhelyezkedõ szerverekkel tart kapcsolatot. Képes önállóan az adatbázist módosítani és tag-eket létrehozni. A QNX alapú kliens, a LanFlex mûködéséhez is erre az alkalmazásra van szükség.

FlexBase

MySQL alapú adatbázis. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. A szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. A kijelölt tag-ek értékeit automatikusan hozza át a szerver(ek)rõl.

FlexBase Pro

Microsoft-SQL alapú adatbázis. Nagyvállalati rendszerekhez használható. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. A szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. A kijelölt tag-ek értékeit automatikusan hozza át a szerver(ek)rõl.

FlexWeb

A MySQL alapú adatbázisra épül. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. Az adatbázis szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. Ezzel az eszközzel az adatbázis adatokat építhetjük be a HTML oldalakra. A HTML oldalakat egy kényelmes, beépített editorral hozhatjuk létre, nem szükséges HTML programozási ismeret a használatához. Az elkészült HTML oldalakat az Intranet-en vagy akár az Interneten is megjeleníthetjük. Szabványos internet böngészõkkel kaphatunk információt a SCADA rendszerbõl, ezzel a megoldással.

A RealFlex felügyeleti rendszer egy biztonságos és nagyteljesítményû SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszer, amely védelmet képes nyújtani az internet felõl érkezõ támadások ellen.

AJÁNLATKÉRÉS

Az alábbi űrlap kitöltésével kérjen árajánlatot tőlünk, és hamarosan válaszolunk. A megjegyzés rovatba tüntesse fel a probléma bővebb leírását, hogy pontos választ tudjunk adni az Ön számára.


Esetleg egy rég megszűnt típusú, már nem gyártott vezérlőmodult, PLC alkatrészt, szervo-egységet, frekvenciaváltót keres?

Cím
1103 Budapest, Gyömrői út. 76-80. (Ipari Park)
Email
service@realtimecontrol.hu
Telefon
+36 1 426 12 76